BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
REVIEWS


If you make your own web pages, this is a definite must have. It is beyond simple!
--Dina Ely


Copyright © 2002-2019 Parohia Greblesti Toate drepturile rezervate.
ACASA         ISTORIC          POZE              VIATA PAROHIEI
Create your own web pages in minutes...
PAROHIA GREBLESTI
parohiagreblesti@yahoo.com
PROTOIERIA CALIMANESTI
ARHIEPISCOPIA RAMNICULUI
JUDETUL VALCEA

Biserica Cuv.Parascheva
si Sf.Nicolae
web page maker screenshot
Istoricul Bisericii parohiale al Parohiei Greblesti cu hramul Sfanta Filoteea
(biserica noua)

Biserica parohiala cu hramul Sfanta Filofteia a fost zidita din necesitasi demografice, populasia satului a crescut simsitor si atunci s-a simsit nevoia zidirii unei biserici mai incapatoare.
Despre acest lucru a fost incunostinsat vladica dr. Gherasim Timus care a trimis la fata locului la data de 16 octombrie 1906 pe protoiereul Platon Ciosu care a luat act de hotararea enoriasilor Parohiei Greblesti iar Preasfinsitul luand act de aceasta hotarare a trimis ordinul nr.536 prin care se aproba construirea bisericii.
Deoarece strangerea de fonduri se realiza greu, in anul 1910 s-a format un comitet de 9 persoane cu misiunea de a strange fonduri pentru zidirea bisericii.
Terenul pentru zidirea bisericii l-a dat familia Ilie Tescus. De la Casa Bisericilor s-a primit un plan tip si apoi s-a purces la zidirea Bisericii piatra de temelie punandu-se la data 22 august 1910 si s-a hotarat ca hramul Bisericii sa fie Sfanta Mucenisa Filoteea.
In anul 1911 s-a inceput zidirea Bisericii si s-au folosit 137.000(una suta treizeci si sapte mii) de mii de caramizi facute de rudarii din comuna.
In anul 1912 s-a finalizat in mare parte construcsia Bisericii, celelalte lucrari atat in interior cat si in exteriorul Bisericii facandu-se cu intreruperi din cauza campaniei din Bulgaria (1913) si a primului razboi mondial.
La 31 martie 1919 , de Duminica Floriilor, a avut loc slujba de tarnosire a Bisericii oficiata de C.S. Vasile Predeanu , revizor eclesiastic insosit de diaconul Nicolae Oancea si de preotul paroh de atunci Ioan Negoescu-Hagi. Pictarea Bisericii s-a realizat in fresco in anul 1939 de pictorul Constantin Nisulescu din Bucuresti, preot fiind atunci Ioan Negoescu -Hagi si Nicolae Negoescu hirotonit la 22 0ctombrie 1930.
In anul 1978-1979 s-a refacut acoperisul Bisericii inlocuindu-se sigla solz cu tabla de cupru si pentru ca satul a fost electrificat s-a introdus si lumina electrica in Biserica.
Pentru ca pictura s-a afumat mult din cauza lumanarilor, preotul paroh Nicolae N. Negoescu si Adunarea Parohiala au hotarat ca Biserica sa fie repictata, lucru realizat in anul 1997-1998 cu ajutorul substansial al familiei Boromiz si al firmei Boromir. O contribusie esensiala au avut-o si enoriasii Parohiei Greblesti care sunt foarte ravnitori cand e vorba de Sfanta Biserica.
Pictura a fost realizata de parintele Popa Nicolae originar din Titesti si echipa sa care a respectat intrutotul pictura veche pentru ca asa i s-a cerut, forma, culorile, dimensiunile picturii inisiale.
La data de 12 septembrie 1999, Biserica a fost resfinsita de P.S. Gherasim Episcopul Ramnicului.
In prezent preot paroh este P.C.preot Negoescu Nicolae-Daniil hirotonit de P.S. Gherasim Episcop al Ramnicului la data de 8 septembrie 1997.

Istoricul Bisericii vechi al Parohiei Greblesti(Cuvioasa Parascheva si Sf.Nicolae)
(biserica veche)

Biserica veche a parohiei Greblesti cu hramul Cuvioasa Parascheva si Sf.Nicolae, a fost zidita in anul 1792, de jupanul Dumitru Iovoiu, negustor de piei de miel din orasul Ramnicu Valcea, care venind sa cumpere piei de miel din satul Greblesti si vazand ca Biserica lor este mica si a devenit neincapatoare pentru nevoile lor cultice s-a hotarat impreuna cu sosia sa Pauna , sa-i ajute pe enoriasii Parohiei Greblesti sa ridice alta biserica pe locul celei vechi in anul 1792, asa cum se vede si astazi, in forma de corabie, fara cupola, episcop fiind atunci Prea Sfinsitul Iosif al Argesului, domnitor find Alexandru Moruzzi.
Materialul de construcsie a fost piatra si caramida iar la mortar s-a folosit varul. A fost pictata inisial in fresca cum se vede pe stalpii din pronaos si tavanul circular de la intrare . S-a mai reparat in anul 1883 si repictat in interior si exterior in anul 1891 cum se vede si in Pisania de la intrare .
Preosii care au slujit de-a lungul anilor asa cum relateaza in cartea „Calatoria la Locurile Sfinte”- Ierusalim 1908- a preotului Ioan Negoescu-Hagi,sunt:Serafim,Draghici,Nicolae,Constantin,Ion,Ion(+1899),Ion(+1939),Nicolae(+1994),

Nicolae(pensionar) si Nicolae-Daniil actual paroh.
In anul 1987-1988, intrucat devenise improprie savarsirii serviciilor divine, s-au facut reparasii capitale: renovarea temeliei bisericii, refacerea acoperisului bisericii si al clopotnisei, refacerea zidului inconjurator si alte lucrari necesare.
A fost reasfinsita in anul 1996 in ziua de 12 decembrie de P.C.Pr.Vicar Grosenoiu Emilian delegat al P.S. Gherasim al Episcopiei Ramnicului.
In prezent, biserica este deschisa cultului .

ISTORIC